chronische hyperventilatie doctor

Wat is chronische hyperventilatie nou eigenlijk?

Chronische Hyperventilatie (CHV) is voor langere tijd teveel en te diep ademen. Niet meer en niet minder. Het is dus geen tekort aan zuurstof, ook al lijkt het vaak wel zo; je zucht veel, wil diep ‘doorademen’, maar het lijkt je niet te lukken. Dan ga je gapen, boeren, nog meer zuchten, nog eens diep inademen…

Maar wat gebeurt er nou precies in je lijf waarom je dat allemaal doet?

In tegenstelling tot je gevoel dat je te weinig zuurstof hebt, heb je juist te weinig koolzuurgas (CO₂).

Huh…??

De gemiddelde mens ademt tegenwoordig grofweg 22.000 keer per dag. En in al die keren ademt je O₂ in en CO₂ uit. Met een gezonde ademhaling zou je ongeveer 15.000 keer per dag ademen, waarbij de ademhaling ook niet te diep is.
Logischerwijs heeft je lijf met die 7.000 extra ademhalingen (chronische hyperventilatie) minder de kans om kostbare CO₂ vast te houden. Maar waarom is dat koolzuurgas dan zo belangrijk?

Begin 20e eeuw was er een erg slimme Deense fysioloog, genaamd Christian Bohr, die het Bohr-effect beschreef (wikipedia). Hierin wordt de relatie gelegd tussen de concentratie van CO₂ in het bloed en de afgifte van zuurstof (O₂) aan de cellen.
Na een inademing wordt O₂, door de longen, afgegeven aan het bloed. Een ijzerdeeltje in de rode bloedcellen, genaamd hemoglobine (wikipedia), koppelt de zuurstof en met het bloed wordt deze door het lichaam getransporteerd.

Maar hoe wordt die O₂ nou ontkoppeld van die rode bloedcel, zodat het afgegeven kan worden aan de cel die de zuurstof nodig heeft voor celverbranding? Dat doet CO₂ dus..

Heb je dus te weinig CO₂ dan wordt de zuurstof te weinig ontkoppeld en dan mag je wel zuurstofrijk bloed hebben, maar krijgen je cellen te weinig van die belangrijke O₂ binnen. Dat is dus ook de reden waarom diep ‘doorademen’ niet helpt en ook het zuchten geen soelaas biedt.

Maar is dat het enige probleem? Je voelt hem al aankomen…. Helaas niet.

Het koolzuurgas dat je bloed dient te bevatten met een gezonde ademhaling zorgt ervoor dat dat bloed ietwat verzuurd. Het bloed heeft een PH van 7,4 en dat is neutraal. Zoals gezegd zorgt de CO₂ voor een kleine verzurin van dat bloed. Als je teveel koolzuurgas uitademt, raakt de PH-balans verstoord (boven PH 7,8 en onder PH 6,8 volgt onherroepelijk de dood) en gaat je lijf er alles aan doen om die balans te herstellen. (Artsen noemen de verhoging van de PH-waarde van het bloed door een tekort aan CO₂ resiratoire alkalose.)
Het herstellen van die balans doet je lijf door zelf zuren aan te maken (metabole acidose), waardoor je lijf veel meer verzuurd dan de bedoeling is. Ook de samenstelling van je bloed is daardoor niet zoals ‘het hoort’ en dat veroorzaakt klachten en kwalen.

Maar het tekort aan koolzuurgas geeft nog een ander groot probleem: Het glad spierweefsel spant aan. Maar waar vind je dit spierweefsel in je lijf? Bijvoorbeeld om je (slag)aderen, maag-darmkanaal, bronchiën en blaas. Dit glad spierweefsel kunnen we zelf niet beïnvloeden, zoals we dat met onze skeletspieren doen. De enige manier waarop we de verkramping van dit spierweefsel (door het CO₂-tekort) tegen kunnen gaan, is het verhogen van het CO₂-niveau in je lijf. Een gezonde ademhaling zorgt dan dus voor een goede bloeddruk, een goede darmperistaltiek, etc. Chronische Hyperventilatie kan dus just voor een verhoogde bloeddruk zorgen. Maar ook voor diarree, constipatie of astma.

Het is dus duidelijk dat CHV een breed scala aan klachten kan veroorzaken en het is zaak om je CO₂-niveau weer op peil te krijgen.

Hoe doe je dat? Door je lijf weer opnieuw te leren dat het met minder adem ook toe komt. Dat is nou net wat we doen in de Hertraining van Deviesch. Wat toevallig..

 

Als je het idee hebt dat de Hertraining ook jou kan helpen, maar je weet het niet zeker of je hebt een vraag? Mail ons op ikhebeenvraag@deviesch.com en we helpen je waar we kunnen.

 

Geplaatst in Deviesch Facts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 4 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.