Neus_Aap

Neusademhaling

Waarom is het nu gezonder om een neusademhaling te hebben bij in- én uitademing?

Onze mond is gebouwd om te eten en te spreken en de neus om te ademen. Maar we kunnen toch ook door de mond ademen? Jep, maar dat ziet er wel dom uit. Als ik iemand door de mond zie ademen denk ik meteen aan Patrick van Spongebob. Duhhhhhhh… Oke Spongebob!

Maar waaruit blijkt u dat het beter is om in- en uit te ademen via de neus?

We hebben in onze neus een groot aantal kleine haartjes zitten die vuiligheid die we inademen eruit filteren, zodat deze niet in onze longen terecht komen. Tevens wordt de lucht die door de neus wordt ingeademd voor onze longen voorverwarmd, zodat ze geen schrikreactie zullen hebben door een grote koude teug lucht. Maar ook is de ruimte waardoor de lucht stroomt in de neus kleiner dan in de mond. Hierdoor is er iets meer weerstand en hebben we de neiging om minder te ademen.

Vocht

Als we uitademen door de longen ademen we, voor de longen, kostbaar vocht uit. Als we onze (zonne)bril schoon willen maken hijgen we er een keer op met de mond. Door de neus werkt dit niet. Je longen hebben dit vocht nodig en maken slijm aan het ze teveel vocht verliezen. Dit slijm wordt aangemaakt om de lucht te bevochtigen die via de mond de longen instroomt.

Geplaatst in Deviesch Facts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 − 5 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.