CO_2

Bohr effect

Wat is het Bohr effect en waarom moeten we ze blij zijn dat we dit weten?

Lange tijd is er gedacht dat CO2 een afvalstof is die we uitademen nadat deze is geproduceerd bij celverbranding. In het begin van de twintigste eeuw werd echter het Bohr-effect aangetoond; Het Bohr-effect is een eigenschap van hemoglobine die voor het eerst in 1904 door de Deense fysioloog Christian Bohr werd beschreven. Het Bohr-effect houdt in dat hemoglobine minder affiniteit heeft met zuurstof, door het aan het omliggende weefsels af te geven.

Wat wil bovenstaande nu eigenlijk zeggen?

Als we te lang, teveel en te diep ademen, ademen we teveel CO2 uit. En die CO2 hebben we nodig voor een goede afgifte van zuurstof (O2) aan de cel. Bohr toonde aan dat een laag CO2-niveau in het bloed de O2 teveel laat hechten aan hemoglobine, waardoor de zuurstof niet afgegeven wordt aan de cel. Het bloed is dus zuurstofrijk, maar die zuurstof wordt niet ontkoppeld van de rode bloedcel. Omdat de cellen dus te weinig zuurstof krijgen, krijgt het ademhalingscentrum in de hersenen weer een seintje dat er geademd moet worden, want de cellen hebben immers te weinig zuurstof. Hierdoor adem je nog meer CO2 uit en daar is de negatieve spiraal geboren. Aangetoond is dat de hoeveelheid lucht die je in- en uitademt in relatie staat tot de hoeveelheid klachten en kwalen die je ondervindt. Benieuwd hoe het met je eigen ademhaling gesteld is? Test het hier!

Logica

We weten dat CO2 belangrijk is voor de zuurstofafgifte aan de cel en toch wordt ons vaak geadviseerd om maar eens diep te ademen (en daardoor meer CO2 uit te ademen). Als men zenuwachtig is, wordt er gezegd dat je maar eens diep moet ademhalen, als je last van een astma-aanval hebt wordt ook gezegd diep te ademen. We vragen je hier eens logisch over na te denken en als je er ook van overtuigd raakt dat teveel ademen niet de juiste weg is, om eens te bezien of de Hertraining van Deviesch ook iets voor jou zou kunnen zijn.

Geplaatst in Deviesch Facts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vier =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.